Mijlpalen en ontwikkeling

 

Eerste lachje : 15 weken

Rollen van rug naar buik: 5-6 maanden

Eerste 2 tanden:  6 maanden

Terug rollen van buik naar rug: 8-9 maanden

Tijgerend naar achteren: 8-9 maanden

Stabiel los zitten: 11 maanden

Brabbelen papapapa mamamama: 11 maanden

Kruiphouding: 12 maanden

Van lig- naar zithouding: 12-13 maanden

Kruipen: 13 maanden

4 tanden: 13 maanden

9 tanden: 16 maanden

Brood met vorkje: 16 maanden

Staan: 18 maanden

Eerste stapjes: 20 maanden

 

Ontwikkeling 12 maanden

We merken aan Julia haar ontwikkeling dat ze motorisch nu  wel echt een aantal maanden achterloopt. Daar hebben we fysiotherapie voor ingezet.
Verder brabbelt ze weinig. Wel de klanken: papapapa en mamama, maar meer nog niet.  Haar fijne motoriek is daarentegen wel goed. Ze doet blokjes in en uit een bakje en kan haar vork (met broodje) naar haar mondje brengen. Ook pakt ze spullen op met de pincetgreep (11 maand).

Verder hebben we de box naar beneden gedaan (met 10 maanden) in de hoop dat ze zich wat gaat optrekken aan de spijlen. Haar bedje hebben we nog op de hoogste stand staan, aangezien we nog niet zien dat ze erg bewegelijk is of klimt en/of klautert.

Daarnaast gebruiken we nu een andere kinderstoel. Eerder hadden we een moderne hippe kinderstoel die helemaal bij ons interieur paste (duh). Toch zit ze het beste in de Ikea kinderstoel met een opblaasbaar kussentje. Hierin zit ze het meest stabiel en kan ze even tot rust komen. We merken dat ze zittend op de vloer of in de box snel moe wordt door het continue balans zoeken i.v.m. haar hypermobiliteit en verlaagde spierspanning.

Qua gedrag is ze een rustige en lieve baby die weinig huilt. Lachen doet ze wel, maar niet overdreven veel en niet zo snel naar onbekende mensen. Ze kan nu al verlegen zijn en haar hoofdje wegdraaien. 

In mijn zwangerschap was Julia ook altijd opvallend rustig waardoor ik de laatste weken voor mijn bevalling elke dag naar het ziekenhuis ging voor een CTG. 

Ze heeft nu 3 keer een oorontsteking gehad wat kenmerkend is voor kindjes met down, en 1 keer een blaasontsteking. Ze is chronisch verkouden en heeft snel verhoging of koorts.

Ontwikkeling 16 maanden

We merken aan Julia haar ontwikkeling dat ze motorisch nog steeds een aantal maanden achterloopt. Ze kan nu sinds een paar weken klimmen (trap omhoog) en gaat ze nu continu optrekken tot staan. Ze kan zelfs al wat overstappen van de tafel naar de bank.
Verder is ze nog erg hypermobiel. Hier blijft ze tot haar twaalfde serieus last van houden volgens de fysiotherapeut (vanaf ong. 12 jaar gaan ze vaste spiermassa opbouwen).
Haar fijne motoriek is nog steeds prima en begint nu wat met bestek te eten. 

De aanvraag voor een aangepaste eetkamerstoel is goedgekeurd en we wachten nog steeds op de levering. Helaas door alle corona perikelen is dit nu ruim vertraagd. De aangepaste autostoel hebben we inmiddels ontvangen en ze zit hier erg goed in.

Qua gedrag is ze geen rustige baby meer die weinig huilt, ze gilt heel veel alsof ze veel en snel gefrustreerd is. Ook heeft ze sinds een aantal maanden nu driftbuien waardoor ze ons (ouders en broer en zus) pijn gaat doen. Krabben en slaan in ons gezicht, knijpen e.d. Lachen doet ze gelukkig ook veel, maar niet zo snel naar onbekende mensen. Ze kan erg verlegen zijn en haar hoofdje wegdraaien. 

Ze heeft nu 7 keer een oorontsteking gehad wat kenmerkend is voor kindjes met down, en 2 keer een blaasontsteking. Ze is snel verkouden en heeft snel verhoging of koorts.