Wat voorafging

Het is vakantie, kerstvakantie voor ons als gezin. Heerlijk twee weken genieten van de kerstdagen, oud & nieuw en van elkaar. Toch hebben we maandag 23 december een afspraak bij de kinderarts. Ik (Anne) de moeder van Julia, voel al een aantal maanden dat er 'iets' met Julia aan de hand is. Maar wat is dat 'iets'?
Is het mijn onderbuikgevoel misschien? Mijn moeder instinct? Wij hebben mijn zorg met meerdere mensen besproken: met onze familie, vrienden en mensen in onze naaste omgeving. En inderdaad, een aantal mensen bevestigen dit gevoel. Ook het kinderdagverblijf van Julia ziet dat Julia motorisch een aantal maanden achterloopt (ze kan niet tijgeren, kruipen en staan). En ook zij voelen dat 'iets'. 

Natuurlijk kreeg ik continu de goedbedoelde verhalen over zoveel meer kinderen die achterliepen en waarbij het allemaal wel goed kwam.

''Niet iedereen kan het gemiddelde zijn''.

''Je moet je kinderen niet met elkaar vergelijken''.

''Julia doet het op haar eigen tempo''.

''Julia is alleen wat hypermobiel''.

 

Toch zijn het bepaalde blikken in haar ogen die mij dat onbestemde gevoel bleven geven. Het gevoel dat er meer aan de hand was, maar wat?

Ik besprak mijn  gevoelens met de huisarts. Wat een opluchting dat ik mijn zorgen kon delen met een arts. Ik vertelde voor het eerst dat ik dacht aan het downsyndroom. De huisarts lachte mij niet uit, ze veroordeelde mij niet en ik deed Julia niet tekort als ik het hardop zou zeggen. De huisarts luisterde naar mijn verhaal en naar mijn moedergevoel. Ik vertelde dat ik mij al maanden zorgen maakte. Ik googelde vaak op verstandelijke beperking en dat kwam vooral door Julia haar blik, wat ik moeilijk kan uitleggen. De huisarts zag mijn zorg en als ze naar Julia keek dan begreep ze mijn zorg. Ze regelde met spoed een plekje bij de kinderarts. Wat was ik opgelucht, een arts die mijn zorgen deelde.
En toen... toen in de auto op weg naar huis heb ik ontzettend hard gehuild. Ik wist dat de huisarts gelijk had. Waarom heb ik al die maanden niet durven doorpakken?!

 

lees verder:  De diagnose